ANKEFIETJE

woensdag 21 september 2011

Quilts en Ste-Marie-aux-Mines


Zo, ik ben weer een beetje ' geland ' . De afgelopen dagen zaten bomvol met quilts, quilts en nog eens quilts. Na een gezellige busreis met andere geïnfecteerden met het quiltvirus arriveerden we donderdagavond in Munster / Elzas. Zelfde hotel als vorig jaar, leuke kamer, balkon en een kabbelende beek daaronder gedrapeerd, dus alles was aanwezig voor een zeer aangenaam verblijf.
Vrijdagochtend na een busrit over de route du vin ( waar de druivenpluk in volle gang was ) kon de pret beginnen. Joyce en ik hadden besloten om de eerste dag de tentoonstellingen in 3 kleine dorpjes te bekijken, en als er nog tijd over was, in Ste Marie nog een. Nou dames, dat was GENIETEN met hoofdletters!


Van traditionele quilts tot handborduurwerken en alles wat daartussen te bedenken is.
Te  zien in sporthallen (op dorpsformaat) zoals bovenstaande foto, kerkjes, leegstaande Art Deco serre, landhuis, plaatselijk theater en tenten.
Wat ontroerend was, een klein zaaltje met tasjes en kleine quilts gemaakt door kinderen, variërend van 8 tot 12 jaar. Kom daar hier maar eens om!

In de villa Burrus in Ste-Croix-aux-Mines :
http://www.jardinez.com/Parcs-et-jardins-Les-Jardins-du-Parc-de-la-Villa-Burrus_Sainte-Croix-aux-Mines_Haut-Rhin_Alsace-France_f
was een kleine tentoonstelling, gedeeltelijk in winter / kerstsfeer van o.a. Born to Quilt, sfeervol, vooral door de prachtige locatie.


Aan het einde van de dag waren we volledig afgeserveerd,  we hadden eigenlijk het diner willen overslaan, zo moe waren we. Hebben we natuurlijk niet gedaan, want je kunt daar ongelooflijk lekker eten.

Zaterdag met een uitgerust lijf op naar Ste Marie. Eerst de winkeltjes. Tja, wat kun je daarover zeggen, . . . GEWELDIG!  Ca. 150 tentjes en kramen, gedeeltelijk in de open lucht met een groot aanbod van borduurwerken, schattige patronen voor tasjes, naaldendingies, lieve stofjes, nieuwigheidjes waarvan we tot dan nog niet wisten dat we die misten.We hebben ons heel netjes gedragen hoor, je wordt wat ouder he?

Daarna de tentoonstelling n het theater bezocht van de traditionele Hollandse quilts (1700 - 2010). En daar sta je dan, oog in oog met zoveel moois dat je er heel klein van wordt.Te bedenken dat veel van deze quilts gemaakt zijn in een tijd dat er nog gewerkt werd bij kaarsen en petroleumlampen.  Ik zal niet zeggen dat ze eeuwigheidswaarde hebben, maar ze komen een heel eind!
En zo kan ik nog wel even doorgaan, het borrelt nog een beetje na!

Enfin, eerst maar eens het een en ander afmaken, dan zien we wel weer, hoewel. . . . .

Quiltgroetjes,

@nke en ook van Joyce, die de quilts heeft gefotografeerd, zoals deze 9900 hexagons uit 1860.